nynorsk.no - ein plass mellom bakkar og berg

Siste om sidemål, torsdag 26. januar

Publisert Jan. 26, 2012

– Det er et privilegium for et lite land å ha to sidestilte skriftspråk. Bokmål bærer med seg den sivilisasjon blant andre Danmark brakte oss, nynorsk er langt mer vår egen nasjonaleiendom, skriv VG på leiarplass, i eit forsvar for sidemålsopplæring.

– Meir og betre sidemålsundervisning gjer at elevane lærer meir og får betre haldningar, skriv målungdomsleiar Janne Nygård i Framtida.

– Å fjerna eigen karakter i sidemål, slik Kristin Halvorsen tek til orde for, vil bety ei avgjerande svekking av nynorsken, skriv Bergens Tidende på leiarplass.

– Men vi kan ikke se at argumentet om at det er for vanskelig skal ha legitimitet. Om norskundervisningen kan bli bedre, er en mer fruktbar inngang, skriv Romsdals Budstikke på leiarplass.

– Me vonar at ministeren kjem på betre tankar, kommenterer Sunnhordland på leiarplass.

– Nynorsk må ikke svekkes, skriv Oppland Arbeiderblad på leiarplass.

– Hele poenget med at alle skal ha et grunnlag i begge målformer er jo at alle norske borgere skal kunne bruke hovedmålet sitt. Det hjelper fint lite å være god i nynorsk (eller bokmål), dersom de du skal jobbe med ikke har snøring. Da vil naturlig majoritetsmålformen dominere, og etter hvert ta helt over, skriv Unge Venstre-leiar Sveinung Rotevatn hjå TV2.

– Alvorleg åtak på nynorsken, meiner Sogn Avis på leiarplass.

– Kristin Halvorsen (SV) slår lag med «vestkant-Høgre», og går til åtak på nynorsken , skriv Sunnmørsposten på leiarplass.

– Det er viktig at nynorskleiren ikkje blir eit sytekor. I naturen overlever den mest tilpasningsdyktige. Eit språk som blir halde kunstig i live har kanskje ikkje livets rett, skriv Suldalsposten på leiarplass.

– Nynorsk fører til en vurdering som er likestilt med den karakteren som elevene får i for eksempel matematikk, naturfag og norsk hovedmål – det er rett og slett hysterisk!, rasar Karoline Moe Sandø i eit lesarinnlegg i Utdanning.

– Nynorsk er en pest og en plage, hevdar elevar ved Fagerborg vgs i Oslo, til Bergens Tidende.

– Om det er vanskelig fra før, blir det ikke bedre av at læreren er umotivert, seier ein elev på Molde vgs til Romsdals Budstikke.

– Å ta sidemålskarakteren er å undergrave nynorsken som jamstelt mål, og det skal SV kjempe mot, dermed basta, seier SV-politikar Oddny Miljeteig til Nationen.

– Det er urealistisk å forlange at elevene skal være like gode i hovedmål og sidemål, det viktigste er at man behersker hovedmålet godt, seier Høgrepolitkar Lene Westgaard-Halle til Østlands-Posten.

– De som er opptatt av og liker nynorsk vil velge det. Det er en bedre løsning enn å påtvinge nynorsk på elever som ikke ønsker faget, seier Sivert Bjørnstad (Frp) til NRK Trøndelag.

– Ingen som har litt historiefølelse kan la dette skje, seier Anne Austad frå Mållaget i Kristiansand til Sørnett.

– Det kan være vanskelig å motivere elevene til å lære nynorsk. De opplever at formverk og regler tar tid og er lite meningsfylt, seier Anne Lene Hojem (H) til Budstikka.

Sjå også kva Riksmålsforbundet sin nestleiar Sverre Gunnerud og Norsk Målungdom sin nestleiar Vebjørn Sture svara i nettmøte om sidemål hjå Nationen i dag.

Les meir hjå Verdens Gang

Reklame: Nynorsksenteret Reklame: Nynodata / Ordrik 2

2000–2010

Enno lengre attende i tid? Gå til gamal.nynorsk.no.