Arrangement Vinjesenteret

Oversikt over arrangement i regi av Vinjesenteret, inkludert arrangement i samband med Litteraturdagane. Sjå opningstider og prisar for informasjon om billettar til utstillinga.

Ingen arrangement

Litteraturdagane 2024

26.–29. september



Festivalpass

Programoversikt for Litteraturfestivalen 2024. Du kan allereie no sikre deg festivalpass. Eigne prisar for studentar og venelag.

Torsdag 26. september

26. september
kl. 18.00
VINJAR

KVELD

Velkomen til opningskveld, via forfattarskapen til Aslaug Vaa

Kl. 18.00 
OFFISIELL FESTIVALOPNING
Ordførar i Vinje kommune, Jon Rikard Kleven, opnar Litteraturdagane. 

Kl. 18.20 
ASLAUG VAA
I 2024 er det 90 år sidan Aslaug Vaa debuterte med diktsamlinga Nord i leite.Vaa er ein av dei store telemarksdiktarane, og var ein diktar med sterk internasjonal orientering. Ho utviklinga diktinga si i dialog med sentrale straumdrag i kontinental filosofi, og i tida etter andre verdskrigen var ho ei av dei viktigaste røystene mot krig og masseøydelegging. Dette aspektet ved diktinga til Vaa kjennest særleg aktuelt i dag. 

Litteraturvitar og professor Jan Inge Sørbø gir ein introduksjon til Aslaug Vaa sin forfattarskap. 

Kl. 19.30
VILLARKONN
Skodespelar Hæge Manheim gir ei scenisk framstilling av Aslaug Vaa, hennar univers og reise gjennom livet. Manheim er kanskje mest kjend i Telemark for suksess-forestillinga om Rui-jentene, men har virka som skodespelar sidan 1987 ved fleire teater og i TV-seriar. No tildelt Statens kunstnarstipend. 

Ingebjørg Buen har regien, musikk av Vidar Ytre-Arne. 

Kl. 20.50
DIKT OG SPEL
Forfattar og lyrikar Stein Versto les dikt av Aslaug Vaa. Spel ved hardingfelespelar Per Anders Buen Garnås

Fredag 27. september

27. september
kl. 12.00
VINJAR

DAG

Festivaltema 2024 er KRAFT. Endringas kraft og kraft i litteraturen er nokre stikkord for ein innhaldsrik festivalfredag på Vinjar!

Kl. 12.00
ENDRINGAS KRAFT: AASMUND OLAVSSON VINJE OG DØLEN
Korleis er Vinje ein klassikar og korleis er det han skreiv levande for oss i dag? Forlagsredaktør og forfattar Trygve Riiser Gundersen fortel om endringskraft og endringsvilje hos Vinje, som ein språkleg og journalistisk pionér. 

Kl. 13.15
NOVELLER MED DRIV OG KRAFT
Monica Goksøyr fekk Tarjei Vesaas’ debutantpris 2023 for novellesamlinga Slemme jenter. Møt ho i samtale med forfattar Olaug Nilssen.

Kl. 14.30
ROMANTISK FORTID, DYSTOPISK FRAMTID
Kva seier litteraturen om naturen? Kan litteraturen gje kraft til handling i møte med klimakrisa? Bernhard Ellefsen gav i 2022 ut boka Det som går tapt. Møt han i samtale med Thor Magnus Tangerås som i 2024 gav ut diktsamlinga Landskap med vindturbinar. Samtaleleiar er professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Bergen, Eirik Vassenden.

Kl. 15.30
BLÅTT SVEV
Kva er krafta i det useielege? Nobelprisen i litteratur gjekk i 2023 til forfattar, lyrikar og dramatikar Jon Fosse. Skodespelar og regissør Hildegun Riise og felespelar og komponist Benedicte Maurseth framfører poesikonserten Blått svev basert på Jon Fosses forfattarskap.

27. september
kl. 18.00
VINJAR

KVELD

Festivaltema 2024 er KRAFT. Drivkraft og skaparkraft er nokre stikkord for litteraturpub på Vinjar!

Kl. 18.00
KVA ER OLAUG NILSSEN SI DRIVKRAFT?
Og kvar kjem skaparkrafta frå? Olaug Nilssen fortel om skrivetrong, nynorsk, språk og inspirasjonar. Samtaleleiar er Kjersti Rorgemoen.  

Kl. 19.00
SKAPARKRAFT
Musikar og komponist Odd Nordstoga kjem i haust ut med sjølvbiografien Spelemann, der han skriv “eit realityshow på papir” om menneska, musikken og stadane i livet sitt. Nordstoga snakkar med leiar ved Vinjesenteret, Yngve Knausgård. 

Kl. 21.00
KONSERT
Kristian Kristensen er ein låtskrivar og artist frå Harstad som fyrst blei kjend gjennom “The Voice” i 2013. Han blei nominert til Spellemannsprisen i 2016 for låta Kan du lære mæ? Kristensen var ein av deltakarane i underhaldningsprogrammet Hver gang vi møtes i 2023. 

Kl. 22.30
SPRÅK-QUIZ
Språk er alvor – og moro! Direktør i Nynorsk kultursentrum, Olav Øyehaug Opsvik er vert, og deler ut flotte premier til dei mest språkkyndige.

Laurdag 28. september

28. september
kl. 12.00
(Omvising startar 10.30)
VINJAR

DAG

Festivaltema 2024 er KRAFT. Berekraft og kraftutbygging er nokre stikkord for ein innhaldsrik festivallaurdag på Vinjar!

Kl. 10.30
OMVISING I VINJESTOGA V/ANNE ROMTVEIT 

Kl. 12.00
UNDERGANGSKREFTER OG BERGINGSKREFTER
“Vesaas sitt mest voluminøse vasskraftverk”, skreiv forfattar Inger Bråtveit om dei fire Klas Dyregodt-romanane. Bråtveit held det tradisjonsrike Vesaas-føredraget om romanserien som starta med Fars reise i 1930 og blei avslutta med Hjarta høyrer sine heimlandstonar i 1938. 

Kl. 13.00
BEREKRAFT OG NATURTAP
Journalist og forfattar Marit Beate Kasin har skrive boka Naturparadokset, der ho skriv om naturtap, mellom anna i Vinje kommune. Møt ho i samtale med Anne Natvig som er konservator ved Nynorsk kultursentrum. 

Kl. 14.00
KRAFTA I KUNSTEN
Forfattar Svanhild Amdal Telnes skreiv hausten 2023 eit dikt om konflikten på Gaza. Kva kraft kan litteraturen ha i møte med krig og konflikt? Telnes les og leier opplesinga med Somaya El-Sousi frå Palestina og Tesfaldet G. frå Eritrea. 

Kl. 15.15
KRAFTUTBYGGING I LITTERATUREN
Korleis er dei store utbyggingane skildra i norsk litteratur i fyrste halvdel av førre århundre? Med utgangspunkt i mellom anna Gro Holm si De hvite kull (1936) gjev professor i nordisk litteratur ved UiB, Eirik Vassenden ei oversikt.

28. september
kl. 18.00
EDLAND SAMFUNNSHUS

KVELD

Velkomen til høgtideleg festkveld i Edland!

Kl. 18.00
UTDELING AV STOREGUTPRISEN
Storegutprisen blir delt ut til den eller dei som på ein positiv måte nyttar levande og ledig nynorsk. Storegutprisen blir delt ut til den eller dei som på ein positiv måte nyttar levande og ledig nynorsk. Storegut 2024 går til journalist, radioprofil i NRK P3 og programleiar Arianrhod Engebø (f. 1994). Programleiar er leiar for Storegut-juryen, Aasmund Nordstoga.

Kl. 18.45
KRAFT
Kraft er så mangt. Kraft er energien ein vinn ut av vatnet, vinden og sola, og av kolet og oljen. Kraft er den makta eit menneske har til å gjera eit arbeid eller utføre ei oppgåve. Kraft er den makta grupper av menneske kan få når dei står i hop og dreg i same retning. Kraft er den evna nokon har til å halde ut og aldri gje opp. Kraft er den evna nokon har til å skapa kunst, musikk og dikting. Kraft er den evna me har til liv. Kraft er konsentrat, av kjøt og bein i ei suppe eller av ord i eit dikt. «Kraft» er tittelen på kåseriet til Arne Vinje.

Kl. 19.15
PAUSE MED KLING OG GOMME

Kl. 20.30
KONSERT MED GABRIEL FLIFLET BAND: I LYS LOGE
I songsyklusen I lys loge er eld og flamme, gnist og ljos, glødande ledetrådar for dei fem, syngande musikarane Gabriel Fliflet, Susanne Lundeng, Jørgen Sandvik, Per Jørgensen og Anders Bitustøyl. Tekstane er nyskrivne av Kjartan Fløgstad og tonesett av Gabriel Fliflet. I lys loge var tinga av Vossa Jazz, og hadde urframføring mars 2024.

Sundag 29. september

29. september
kl. 11.00
VINJE KYRKJE

Festivalgudsteneste

Kl. 09.30
KYRKJEKAFFI
Festivalsundagen startar, for dei som ynskjer det, med ein enkel litteraturfrukost på Vinje kyrkjekontor, nabobygget til Vinjesenteret. Etter frukost blir det vandring til kyrkja, med korte litteraturstopp. Vandringa blir leia av diakon Eilev Erikstein. 

Kl. 11.00
FESTIVALGUDSTENESTE
Som avslutting på Litteraturdagane blir det gudsteneste i Vinje kyrkje, slik som tidlegare. Dette landmerket av ei kyrkje med sin særeigne farge utvendig og sitt særeigne preg innvendig, med altarbilete måla av Henrik Sørensen, dannar ei kraftfull ramme rundt avsluttinga på Litteraturdagane 2024. I år vil forfattaren Olaug Nilssen halde tale om krafta i bibelforteljingane. Musikken står kantor Robertas Lamsodis for, saman med lokale aktørar. Sokneprest Tor Eivind Erikstein er liturg.

Bjaaland Bygderestaurant

Meny under Litteraturdagane

Småmat for to (kr 250)
Ost og brau frå LEGA, grava elg frå Morgedal. Heimegjort syltety, patè av andelever frå Holte Gård, oliven marinert i Ulivetti olje, grønsaker frå Vinje med brent Kviteseidsmør

Viltsuppe (kr 150)
Vilt frå Morgedal og grønsaker frå Vinje. Kjem med heimegjort focaccia og piska urtesmør med grønt frå Vinje.

Lammeragu (kr 190)
Lam, kvitlauk og urter frå Vinje. Kjem med heimegjort focaccia og piska urtesmør med grønt frå Vinje.

Kyllingsalat (kr 180)
Varm kyllingsalat med quinoa. Økologisk kylling frå Holte Gård og salat frå Vinje.

Søtt
Pasteis de nata – portugisiske terter med egg frå Vehus Blåbærsnurrar med blåbær frå Ordal Pai med rabarbra frå Morgedal og Bringebær frå Vinje. Sitronterte med egg frå Vehus.

Rettane kan også lagast som glutenfri- og laktosefri variantar, og salaten kan lagast som vegetar.